Technology Resource Center
Outlook Web Access

 ‭(Hidden)‬ EasyTabs

 Logging In and Out

Q1. How do I access my email?

 Answer:

  1. Open your web browser
  2. Type http://mail.epcc.edu in the address box.
  3. The Connect to mail.epcc.edu dialog box will display.
  4. Enter your User Name and Password and click OK.

Q2. Can I access my email from home?

Answer:


You can access OWA from any computer with an Internet access, including public access terminals such as cafes that offer Internet access to patrons. As a general rule, use Outlook Web Access only from locations you trust



Q3. Why do I keep having to log in?

Answer:

To help protect your mailbox from unauthorized access, OWA automatically closes its connection to your mailbox after a period of inactivity. This is particularly important if you use OWA at a public-access computer. If your session expires refresh your browser and log in again.



Q4. Can I use Netscape?

Answer:

 

You can use Microsoft Internet Explorer or Netscape Navigator Web browsers. To use the complete set of features available with OWA, use the latest version of your preferred Web browser.



Q5. Can I just close the browser window when I’m done?

Answer:


When you finish using Outlook Web Access, be sure to click Log Off in the toolbar, and then close all browser windows. Logging off helps prevent someone else from using the computer to access your mailbox.



Q6. Is logging out the only thing I need to do once I'm finished?

Answer:


Clear the browser's cache before you close the browser. This is particularly important if you opened any attachments while you were working. For example, if you're using Microsoft Internet Explorer,

  1. Select Internet Options from the Tools menu.
  2. In the Temporary Internet files section, click Delete Files.
  3. Close the Internet Options dialog box, and then click Refresh in the browser.

Q7. What should I do if the computer locks up and I can't close the browser?

Answer:

 

If the computer won't allow you to close the browser by the usual means, press CTRL+ALT+DELETE (if you're using Microsoft Windows) and end the browser process from the Task Manager. Log off from the operating system.



Q8. If I get a PowerMac, will I still be able to access my e-mail?

Answer:

 

You can access OWA using UNIX, Apple Macintosh, or Microsoft Windows-based computers.



 Folders

Q1. How do I create a folder?

Answer:

 

Right-click any folder and then select New Folder. Although not required, you should right-click the folder that will contain your new folder. If you want to make a new subfolder for a parent folder, right-click the parent folder. To create a new folder from anywhere in OWA, select Folder from the New menu on the toolbar.



Q2. How do I rename a folder?

Answer:

 

Right-click the folder in the Navigation Pane and then select Rename.



Q3. How do I delete a folder I no longer use?

Answer:

 

Right-click the folder you want to delete, and then click Delete. When asked if you want to delete the current folder, click OK. When you delete a folder, it is moved to the Deleted Items folder. The folder isn't permanently removed until you delete it from that folder



Q4. How do I move or copy a folder?

Answer:

 

Right-click the folder you want to move or copy:

  1. Click Move/Copy.
  2. Click the destination folder in the Move/Copy Item dialog box,
  3. Click Move or Copy.

You can also move or copy folders by dragging them. To move a folder:

  • Simply drag it to the destination folder in the Navigation Pane. To copy a folder:
  • Press CTRL and drag the folder to the destination folder in the Navigation Pane.


Q5. What does the "plus sign" next to the folder mean?

Answer:

 

The folders are displayed in a hierarchy that you can expand to view the folder contents or collapse to view only the top-level folder. The plus sign icon next to a folder indicates that the folder contains other subfolders. To view the subfolders, click the plus sign.



Q6. Can I move the shortcut buttons to see more of the folder list?

Answer:

 

A horizontal splitter bar located between the folder list and the buttons allows you to collapse the buttons into a button tray.



 Safe Mail

Q1. What is a Safe Senders List?

Answer:

 

The Safe Senders List is a list of people and domains you want to receive e-mail messages from.



Q2. Where can I locate the Safe Senders List?

Answer:

 

In the Navigation Pane:

  1. Click Options.
  2. Select the Filter Junk E-mail check box, under Privacy and Junk E-mail Prevention.
  3. Click Manage Junk E-mail Lists. The Safe Senders List is displayed by default.

Q3. How can I make changes to the Safe Senders List?

Answer:

 

To add a sender to the list:

  1.  Click Add
  2. Type an e-mail address or domain in the text box
  3. Click OK.

To modify a sender in the list:

  1. Select the sender
  2. Click Edit
  3. Change the entry
  4. Click OK

To include your contacts as safe senders:

  1. Select the Trust e-mail from your Contacts check box.
  2. Click OK to close the Manage Junk E-mail Lists dialog box
  3. Click Save and Close

Q4. Can I add a sender of an opened message to my Blocked Senders List?

Answer:

 

Yes, right-click the message in your Inbox or the sender's name in an open message, and then select Add Sender to Blocked Senders List. When you do this, Outlook Web Access also moves the message to your Junk E-mail folder.



Q5. How can I stop all that Junk Mail?

 Answer:

 

OWA helps you control unwanted and unsolicited messages by allowing you to create lists of trusted and untrusted e-mail addresses and domains and block links to external content that can make you the target of junk e-mail.



Q6. If I block a domain, can I allow certain addresses to be delivered?

Answer:

 

When checking incoming messages, your junk e-mail filter gives precedence to e-mail addresses over domains. For example, suppose the example.com domain is on your Blocked Senders List and the address someone@example.com is on your Safe Senders List. The address someone@example.com will be allowed into your Inbox, but all other e-mail addresses with the domain example.com will be sent to your Junk E-mail folder.



Q7. What happens to an attachment if I open it on a public computer?

Answer:

 

Attachments you open from a message are downloaded from your mailbox on the server and stored on the computer you're using. If you need to open an attachment you don't want anyone else to read, save the attachment to a folder or a location you can easily find, such as the desktop. Remove saved copies of any attachments you open. Delete the attachment if you saved it, and then empty the recycle bin or trash.



Q8. When are attachments safe to open?

Answer:

 

If you need to open an attachment, make sure that the computer is running virus protection software. If it isn't, find another computer, or don't open the attachment. Attachments are a common method for spreading computer viruses. Open attachments only from people you know and trust.



 Miscellaneous Questions

Q1. What does a Search look for?

Answer:

 

OWA allows you to search for messages, appointments, and other items in your mailbox. Searches can be based on one or more message characteristics, including the people who sent or received a message, or specific text in the subject line or body of a message. You can choose to search just the current folder or any subfolders within the folder



Q2. What is the Navigation Pane?

Answer:

 

The Navigation Pane is located on the left side of the screen and is made up of two areas: an expandable folder list that provides access to your personal OWA folders, your Inbox, and Calendar and a set of shortcut buttons.



Q3. What are the buttons at the lower end of the Navigation Pane?

Answer:

 

The set of buttons provide one-click access to your Inbox, Calendar, Contacts, Tasks folders and public folders. The Options button allows you to set user options, such as calendar or task reminders.



Q4. Can I archive e-mails using OWA?

Answer:

 

No, OWA does not have an archive feature.



Q5. What is a Web Beacon?

Answer:

 

A Web beacon is an image that uses cookies to track activity, it’s a mechanism that can make you the target of unsolicited e-mail messages.



Q6. Can I prevent Web Beacons?

Answer:

 

In the Navigation Pane:

  1. Click Options.
  2. Select the Block external content in HTML e-mail messages check box, under Privacy and Junk E-mail Prevention. Setting this option also removes Web beacons from your replies and forwarded messages.